You are currently viewing <strong>Eesti Lauatenniseliidust sai Eesti Paralümpiakomitee liige</strong>

Eesti Lauatenniseliidust sai Eesti Paralümpiakomitee liige

Eesti Paralümpiakomitee juhatus otsustas 30. jaanuaril 2024 toimunud korralisel koosolekul võtta Eesti Lauatenniseliit Paralümpiakomitee liikmeks. Vastavasisulise sooviavalduse esitas Lauatenniseliidu juhatus Paralümpiakomiteele möödunud aasta novembris. Eesti Lauatenniseliidust sai seega Eesti Paralümpiakomitee 14. liige.

Eesti Lauatenniseliidu (ELTL) juhatuse esimehe Priit Lehtlaane sõnul oli liidu otsus esitada Eesti Paralümpiakomiteele (EPK) liitumistaotlus loogiliseks jätkuks organisatsioonide senise tiheda koostöö edasiarendamiseks. “Lauatennis on ka paraolümpia ala, selle harrastajaid on maailmas väga arvukalt ning huvi selle vastu on kasvuteel ka Eestis. Lauatenniseliit peab üheks oma tegevuse oluliseks suunaks arendada parasportlaste lauatennise treenimise ja harrastamise võimalusi ning toetada nende soove edenemaks paremale tasemele nii võistlusspordis kui ka lihtsalt harrastaja tasemel,“ kinnitas Lehtlaan.

Eesti Paralümpiakomitee (EPK) president Monika Haukanõmm avaldas heameelt uue liikmesorganisatsiooni üle. “EPK-l on hea meel, et Eesti Lauatenniseliit on avaldanud soovi meiega liituda ja asuda süsteemselt arendama paralauatennist. Tegemist on paraolümpiamängude spordialaga, seega on olemas head eeltingimused, et alaga hakkab tegelema parasportlasi, kes ka teavad, et nende jaoks avaneb uks paraspordi maaima tippsündmusele. Meie huvi on pidevalt laiendada paraspordialasid, et iga puudega inimene saaks leida just selle spordiala, mille rütmis tuksub tema süda. Mida laiem on valik, seda rohkem saame pakkuda võimalusi harrastusspordist kuni tippspordini välja!” sõnas Haukanõmm.

Eesti Lauatenniseliit ja Eesti Paralümpiakomitee alustasid tihedamat koostööd juba möödunud aasta sügisel sooviga tõsta Eesti suuremate ülikoolide kehakultuuriüliõpilaste paralauatennise-alase teadlikkust. 2023/2024. õppeaasta sügissemestril pakkusid ELTL ja EPK Tallinna Ülikooli Looduse- ja terviseteaduste Instituudi liikumis-, tervise- ja sporditeaduste suuna kehakultuuri eriala bakalaureuseõppe aine Erivajadustega inimeste liikumisõpetuse III kursuse ja kaugõppe üliõpilastele paralauatennise loenguid ja praktikume. Novembri keskel toimus sarnane loeng ja praktikum ka Tartu Ülikooli kehakultuuri üliõpilastele. Käesoleval aastal on osapooltel plaanis alustatud koostööd kindlasti jätkata.

Lauatennis oli juba 1960. aastal Rooma paraolümpamängude kavas ning tänaseks tegelevad sellega sportlased sajast erinevast riigist. Võistelda saavad kõik füüsilise puudega sportlased, v.a. nägemispuudega, nii istudes kui ka seistes. Samuti võivad võistelda ka intellektipuudega sportlased. 

Eesti Paralümpiakomitee liikmeskonda kuuluvad Eesti Invaspordi Liit, Eesti Vaimsete Puuetega Inimeste Spordiliit, Eesti Kurtide Spordiliit, Eesti Puuetega Inimeste Ujumisliit, Eesti Jahtklubide Liit, Eesti Curlingu Liit, Eesti Triatloni Liit, Eesti Lauatenniseliit, MTÜ Spordiklubi Flüüger, Spordiklubi Achilleus, Invaspordiklubi Parasport, MTÜ Spordiklubi Meduus, MTÜ Eesti Ratastoolikorvpalli Klubi ja Narva Füüsiliste Puuetega Inimeste Ühing Sportuna.